De Moorden op Journalisten en Activisten in Oekraïne en de Sinistere Twist

Journalist Oles Buzina vermoord

Vorige week, op 16 april 2015, is de Pro-Russische Oekraïense journalist Oles Buzina vlakbij zijn huis op straat in Kiev doodgeschoten, volgens ooggetuigen door twee gemaskerde mannen.

Oles Buzina was correspondent, auteur van een aantal controversiele boeken en kandidaat van de oppositiepartij “Russisch blok”.

Een dag eerder werd Oleg Kalashnikov, voormalig parlementslid van een oppositiepartij vermoord. Hij overleed aan de gevolgen van een schotwond.

Inmiddels heeft de radicale groepering UPA (Oekraïens opstandelingenleger) via een email de verantwoordelijkheid voor de moorden op Kalashnikov en Buzina opgeëist.

Tevens werden in de email, gericht aan politiek analyst Vladimir Fesenko, plannen aangekondigd voor “fysieke eliminatie van vertegenwoordigers van de huidige regering”, schreef een Oekraïens persbureau. Sommigen twijfelden aan de betrouwbaarheid van de email.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBOe ontkende het bestaan van de UPA. De tekst van de email, verstuurd vanuit Duitsland, bevat geen tekenen van rechts-radicalisme, zei de SBOe. Zij houden continu informatie over alle radicale bewegingen en organisaties in Oekraïne in de gaten, maar zeiden de zaak verder te zullen onderzoeken, zo meldde persbureau Interfax.

Meer details over de email zijn onder andere te vinden bij de Korrespondent.

Peacemaker en de “vijanden van de staat” database

De moorden zouden mogelijk verband hebben met de Oekraïnese organisatie ‘Mirotvorec’: Peacemaker of Peacekeeper. Dat werd op internet gespeculeerd. Peacemaker verzamelt informatie voor wetsdienaars, wetshandhavingsinstanties en speciale diensten over Pro-Russische terroristen, separatisten, huurlingen, oorlogsmisdadigers en moordenaars, zo geven zij aan op hun website.

Vlak voor de moorden zou een gebruiker onder de naam “404” op de Peacemaker website de huisadressen van Buzina en Kalashnikov hebben vermeld, volgens diverse bronnen.

Dit stond er, volgens iemand op Reddit:

“Here are is a list of people we don’t like, here is their address”

Sinds begin januari heeft de website informatie verzameld van “9.000 terroristen en hun supporters, en dit is nog maar het begin”. De website heeft onrust veroorzaakt in kringen van terroristen en separatisten, meldde Gerashenko. Bron: Euromaidan

Ook normale burgers kunnen zomaar in de database staan.

Thanks to the Internet project Informnapalm.org center ‘Peacemaker’ has received lists of the personnel of the Russian Federation, invaded the territory of Ukraine.

Anton Gerashenko, adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraine, steunt Peacekeeper. Hij plaatste na de moorden een oproep op Facebook.

(Vertaald via Google) “…Het lijkt erop dat de schietpartij getuigen Antimaidan blijft. Iedereen die betrokken was bij de organisatie en financiering van Antimaidan of andere wederrechtelijke gedragingen gericht tegen Maidan en voelt zich een bedreiging voor het leven, neem dan contact op met de wetshandhavingsinstanties, om niet om het pad van de Kalashnikov en Buzina volgen.” 

Eerder riep Gerashenko burgers op om informatie over vermeende terroristen en separatisten te delen via Peacekeeper.  Bron: Russia Today

Een link met de NAVO?

“Peacemaker heeft een dodenlijst”, werd geretweet onder activisten op Twitter. Op de website van Peacemaker waren profielen van sociale media te vinden.

Onder andere op Reddit en Slavyangrad blog werd nader onderzoek gedaan. De website van Peacemaker leek een link te hebben met de NAVO.

slavyangr-screens_750
Screenshot Slavyangrad Blog
dnscr_640
Via Reddit

Voor meer informatie over deze onderzoeken zie Reddit en Strategic Culture.

Maar of de organisatie Peacemaker echt iets te maken heeft met de NAVO, dat is nog maar de vraag, volgens Eurasia Today. Zij geven technische uitleg op hun website.

Oles Buzina werd rond 13:20 uur locale tijd vermoord. Bron: Sputnik Nieuws. Via Twitter liet Peacemaker weer van zich horen.

(Vertaling via Google) “Agent “404” scoorde opnieuw. Voor de succesvolle implementatie van de hedendaagse gevechtsmissie is gegeven een kort verlof. (Vato-News)”

Een hoax?

Gisteren publiceerde Peacemaker een verklaring in de vorm van een pagina’s lang bericht op hun website. Er wordt verslag gedaan van een dagenlange operatie waaraan ze veel plezier zouden hebben beleefd. Het was een vooropgezet plan. Ze zeggen dat ze daarbij dezelfde propaganda-technieken als die van het Kremlin gebruikt hebben en veroordelen Russische TV-kanalen en populaire bloggers.

Zo zeggen ze onder meer (vertaald naar het Engels via Google):

After all, even for a person of average intelligence it was an obvious sign of banter. But no, thoroughly clocked and jack up themselves Russian quilted jackets and believe it.

However, hysteria was growing with remarkable speed. And yes, again everything was a hair’s breadth, as described Manuals Kremlin to promote.

And, frankly, we do not understand how the channels like RashaTudey [Russia Today] and LayfNyuz [LifeNews] manage to stamp their crazy stories with such frequency [..]

“The truth is – it’s a lie!”. “More, more hell!”.

Op de website worden mensen bij naam genoemd, beledigd en hun tweets of andere posts gepubliceerd.

Een mogelijk doel van de operatie was om vijanden van de staat Oekraïne eruit te filteren.

Moreover, thanks to a mass phenomenon, they also managed to generate for us a unique statistical array, allowing to filter individuals that pose a threat to Ukrainian statehood, the popularity and importance, as well as to build a system of friendly and family ties between recruiters militants, supporters and sympathizers.

Verder geven ze aan bereid te zijn om de verzamelde gegevens te delen met Rusland.

Overigens zou de NAVO server ook onderdeel zijn van de “hoax”.

Propagandaoorlog

Een propagandaoorlog is al een tijd aan de gang. Rasmussen, de chef van de NAVO zou in de Deense krant Politiken gezegd hebben dat Rusland een propagandaoorlog voert zoals we die sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer hebben gezien. Bron: Nu.nl

“Oekraïense veiligheidsdiensten in de tegenaanval op separatisten”, kopte de Deense krant op 13 april. “We hebben een anti-terroristische actie gelanceerd”, zei de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov.

Het is onbekend of de operaties van Peacemaker iets met deze anti-terroristische actie te maken hebben.

Intimidatie

Grap of niet, de opmerkingen, spionage- en mogelijk strafbare praktijken van Peacemaker zijn natuurlijk intimiderend. Kennelijk beslist de organisatie zelf wie hun vrienden of vijanden zijn met hun filtersysteem. 

Waarom zijn de huisadressen van oppositieleden, die al onder vuur lagen, vermeld op een website die voor iedereen toegankelijk is? (Een praktijk bekend als ‘doxing’). En Russia Insider stelt de vraag: “Wie komt er aan identificatienummers van bekende personen?”

Buzina en Kalashnikov niet de enigen vorige week

Inmiddels melden diverse bronnen dat ook de hoofdredacteur van een Oekraïense krant, die als journalist onderzoek deed naar illegale houtkap en vorige week dood werd aangetroffen, vermoedelijk door moord om het leven is gekomen. (Onbevestigd)

Op 13 april werd in Kiev journalist Sergei Sukhobok uit Donetsk vermoord.

Volgens de adjunct-directeur van de persdienst van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, is de moord op journalist Oles Buzina slechts het begin van politieke zuiveringen in Oekraïne, “dat de EU niet zal merken”, berichtte Pravda.

Het NRC Handelsblad schreef dat de Oekraïense president Porosjenko de gebeurtenissen [moorden] als een opzettelijke poging om “de vijand in de hand te spelen” ziet.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon hebben met afschuw en bezorgdheid gereageerd op de recente moorden. Bron: RT De coördinator van het Comité voor Europa en Centraal-Azië vroeg de Oekraïense regering om de journalistiek als mogelijk motief voor de moord op Buzina te beschouwen, volgens Ria Oekraïne.

Oles Buzina werkte als correspondent onder andere voor persbureau Interfax-Oekraïne. Hij is op zondag in Kiev begraven.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s